Cursussen

Cursussen waar je mij voor uit kunt nodigen


Een harmonieuze toekomst voor ruiter&paard, official en organisatie


Juist omdat de paardensport onder een vergrootglas ligt in de media, bij de politiek en bij het publiek is het van wezenlijk belang dat ruiter, official en organisatie samenwerken en dat er over en weer begrip is voor elkaar. Zo houden we de paardensport uitnodigend en positief. Met ruiter&paard, official en organisatie hetzelfde doel voor ogen; bouwen aan een harmonieuze toekomst.


2019: Theorieles ‘kijken naar de official’ voor jeugdruiters

Hoe kijkt men naar de official. Wat doet een official eigenlijk. Hoe kunnen we samenwerken en waar kunnen we de samenwerking verbeteren.
Om op deze en andere vragen antwoord te geven heb ik een theorieles ‘kijken naar de official’ voor jeugdruiters ontwikkeld. De zijde van de official belichten. Uitleggen waarom bepaalde regels nodig zijn. Wat een jurylid doet en een ringmeester en, bij internationale wedstrijden, een FEI steward. Hoe kijkt een official naar een ruiter en natuurlijk zal ook mijn vraag zijn: hoe kijken jullie naar de official.


Door middel van casussen gaan we met elkaar nadenken over situaties. Iedere groep wijst iemand aan die het antwoord op de casus toelicht en samen met mij gaan we hierover in discussie met de hele groep.


2018: Bijscholing voor springjuryleden

In het najaar van 2018 heb ik samen met Roy van den Hoogen (springjury en forumlid springen) en Quintin Maertens (internationaal parcoursbouwer) de bijscholing voor KNHS springjuryleden verzorgd.


Door het springforum van de KNHS werd ik benaderd om na te denken over een praktische bijscholing i.v.m. mijn achtergrond als jurylid, FEI steward en instructeur.


Het is een bijscholing van juryleden voor juryleden geworden waarin de praktijk centraal stond en waarin tevens de samenwerking met de parcoursbouwer en de organisatie meegenomen werd.


In de praktijk gebeurt vaak iets onverwachts of onvoorspelbaars. Iets dat niet letterlijk in het theorieboek terug te vinden is. Iets waar we snel op moeten anticiperen. Door praktijkvoorbeelden te gebruiken en ons allen kwetsbaar op te stellen kwam het tot mooie discussies met soms verrassende uitkomsten.

Ook het voorterrein en welzijn van het paard kwam ruimschoots aan bod.


Met het reglement over optoming in de hand hebben we als jury wellicht een overzichtelijk bestaan. Maar kijken naar hoe combinaties met de juiste optoming omgaan maakt onze job pas boeiend.